EMPLOYMENT ACT 1955
EMPLOYMENT (PART-TIME EMPLOYEES) REGULATIONS 2010

IN exercise of the powers conferred by subsection 2(4A) of the Employment
Act 1955 [Act 265], the Minister makes the following regulations:

Citation and commencement

1. (1) These regulations may be cited as the Employment (Part-Time
Employees) Regulations 2010.

(2) These Regulations come into operation on 1 October 2010.

Interpretation

2. In these Regulations, “normal hours of work” means the hours of work
as agreed in the contract of service or as determined under regulation 4, as
the case may be.

Non-application
3. These Regulations shall not apply to a part-time employee—

(a) who is engaged occasionally or on an irregular basis, as and when
needed, and whose working hours in one week does not exceed thirty
per centum of the normal hours of work of a full time employee in

one week (who is also known as a casual employee); and

(b) who performs work for an employer within the employee’s residence,
irrespective of occupation (who is also known as a home working
employee).
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Normal hours of work of part-time employee where normal hours of work
of full time employee cannot be ascertained

4. (1) Where the normal hours of work of a full time employee cannot be
ascertained or there is no full time employee employed in a similar capacity
in the same enterprise, the normal hours of work of a full time employee shall
be deemed to be eight hours in one day or forty eight hours in one week.

(2) In the circumstances mentioned in subregulation (1), the normal hours
of work of a part-time employee shall be seventy per centum of the normal
hours of work of such full time employee.

Payment of hourly rate beyond normal hours of work



5. (1) If a part-time employee is required by his employer to work beyond
his normal hours of work, the employer shall pay the part-time employee for
such extra work at the following rates:

(a) not less than his hourly rate of pay for each hour or part thereof which
exceeds the normal hours of work of the part-time employee but does not
exceed the normal hours of work of a full time employee employed in a
similar capacity in the same enterprise; and

(b) not less than one and a half times the hourly rate of pay of the
parttime employee for each hour or part thereof which exceeds the
normal hours of work of a full time employee employed in a similar
capacity in the same enterprise.

(2) Any employer who fails to pay any part-time employee for any work done
beyond his normal hours of work in accordance with the rates as specified under
subregulation (1) commits an offence and shall, on conviction, be liable to a fine
not exceeding ten thousand ringgit.

Holidays

6. (1) Every part-time employee shall be entitled to a paid holiday at his
ordinary rate of pay on the following days in any one calendar year:

(a) on not less than seven of the gazetted public holidays, four of which
shall be—

(i) the National Day;
(i) the Birthday of the Yang di-Pertuan Agong;

(ii) the Birthday of the Ruler or the Yang di-Pertua Negeri, as the case
may be, of the State in which the part-time employee wholly or mainly
works under his contract of service, or the Federal Territory Day, if the
part-time employee wholly or mainly works in the Federal Territory; and

(iv) the Worker’s Day; and

(b) on any day declared as a public holiday under section 8 of the
Holidays Act 1951 [Act 369].
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(2) If any of the public holidays referred to in paragraphs 1(a) and (b) falls on a
rest day, the working day following immediately the rest day shall be a paid
holiday in substitution of that public holiday.

(3) The employer shall exhibit conspicuously at the place of employment
before the commencement of each calendar year a notice specifying the
remaining gazetted public holidays provided for in paragraph (1)(a) in respect of
which his part-time employee shall be entitled to paid holidays under the said
paragraph.

(4) Notwithstanding subregulation (3), an employer and a part-time employee
may agree—



(a) for any other day or several days to be substituted for one or more of
the remaining three of the gazetted public holidays provided for in
paragraph (1)(a); and

(b) that the employer grants the part-time employee any other day as a
paid public holiday in substitution of any of the public holidays referred to
in paragraph (1)(b).

(5) Notwithstanding subregulation (1), if a part-time employee is required by
his employee to work at his normal hours of work on any paid holiday to which he
is entitled under subregulation (1), he shall be paid not less than two days’ wages
in addition to the holiday pay he is entitled to for that day.

(6) If a part-time employee is required to work beyond his normal hours of
work on paid holiday, he shall be paid for such extra work at the following rates:

(a) not less than twice the hourly rate of pay for each hour or part thereof
which exceeds the normal hours of work of the part-time employee;
and

(b) not less than three times the hourly rate of pay for each hour or
part thereof which exceeds the normal hours of work of a full time
employee employed in a similar capacity in the same enterprise.

(7) Any employer who fails to comply with the provisions of subregulation (3)
commits an offence and shall, on conviction, be liable to a fine not exceeding ten
thousand ringgit.

(8) Any employer who fails to pay any part-time employee for any work done
on a public holiday in accordance with the rates as specified under
subregulations (5) and (6) commits an offence and shall, on conviction, be liable
to a fine not exceeding ten thousand ringgit.

Annual leave
7. (1) A part-time employee shall be entitled to paid annual leave of—

(a) not less than six days for every twelve months of continuous service
with the same employer if he has been employed by that employer for a
period of less than two years;
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(b) not less than eight days for every twelve months of continuous service
with the same employer if he has been employed by that employer for a
period of two years or more but less than five years; and

(c) not less than eleven days for every twelve months of continuous
service with the same employer if he has been employed by that
employer for a period of five years or more.

(2) Where a part-time employee has not completed twelve months of
continuous service with the same employer during the year in which his contract
of service terminates, his entitlement to paid annual leave shall be in direct
proportion to the number of completed months of service.



(3) The employer shall pay the part-time employee his ordinary rate of pay for
every day of paid annual leave taken by the part-time employee.

(4) The employer shall pay the part-time employee whose contract of service
has been terminated except for termination on the grounds of misconduct, for the
unutilized paid annual leave.

(5) Any employer who fails to pay any part-time employee annual leave pay as
provided under subregulation (3) commits an offence and shall, on conviction, be
liable to a fine not exceeding ten thousand ringgit.

(6) Any employer who fails to pay any part-time employee for any unutilized
paid annual leave as provided under subregulation (4) commits an offence and
shall, on conviction, be liable to a fine not exceeding ten thousand ringgit.

Sick leave
8. (1) A part-time employee shall be entitled to paid sick leave of—

(a) not less than ten days for every twelve months of continuous service
with the same employer if he has been employed by that employer for a
period of less than two years;

(b) not less than thirteen days for every twelve months of continuous
service with the same employer if he has been employed by that
employer for a period of two years or more but less than five years;

and

(c) not less than fifteen days for every twelve months of continuous
service with the same employer if he has been employed by that
employer for a period of five years or more.

(2) A part-time employee shall not be entitled to paid sick leave on his non-
working day.

(3) A part-time employee shall be entitled to paid sick leave at his ordinary rate
of pay.

(4) Any employer who fails to pay any part-time employee sick leave pay as
provided under subregulation (3) commits an offence and shall, on conviction, be
liable to a fine not exceeding ten thousand ringgit.
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Rest day

9. (1) A part-time employee shall be entitled to a rest day in each week if he
works five days or more with a total working hours of not less than twenty
hours a week.

(2) Notwithstanding subregulation (1), if a part-time employee is required
by his employer to work at his normal hours of work on a rest day to which
he is entitled under his contract of service, he shall be paid not less than two
day’s wages at the ordinary rate of pay he is entitled to for that day.

(3) If a part-time employee is required to work beyond his normal hours



of work on rest day, he shall be paid for such extra work at the following
rates:

(a) not less than one and a half times his hourly rate of pay for each hour
or part thereof which does not exceed the normal hours of work of

a full time employee employed in a similar capacity in the same
enterprise; and

(b) not less than twice his hourly rate of pay for each hour or part thereof
which exceeds the normal hours of work of a full time employee
employed in a similar capacity in the same enterprise.

(4) Any employer who fails to pay any part-time employee for any work
done on a rest day in accordance with the rates as specified under subregulation
(2) or (8), as the case may be, commits an offence and shall, on conviction,
be liable to a fine not exceeding ten thousand ringgit.

Provision and validity of any term or condition of service which is more
favourable

10. Nothing in these Regulations shall be construed as preventing an employer
and a part-time employee from agreeing to any term or condition of service
under which a part-time employee is employed, or shall render invalid any
term or condition of service stipulated in any contract of service, which

is more favourable to the part-time employee than the provisions of these
Regulations.

Savings and transitional provisions

11. Any person who immediately before the coming into operation of these
Regulations is a part-time employee shall, on the coming into operation

of these Regulations, be deemed to be a part-time employee under these
Regulations.

Made 13 August 2010
[KSM/PUU/01/05/01/02 Jid. 2; PN(PU2)192/X]

DATUK DR. SUBRAMANIAM S/O K.V. SATHASIVAM
Minister of Human Resources



